W październiku klasa 3 technikum żywienia usług gastronomicznych, uczestniczyła w wyjątkowych warsztatach serowarskich.
Miejsce w jakim odbywały się zajęcia warsztatowe, to mała rodzinna firma, prowadzona przez matkę i córkę, usytuowana w małej wsi o nazwie Lutomierz , u podnóża Gór Sowich. Panie od 2004 roku zajmują się produkcją serów oraz przetworów z warzyw i owoców, wykorzystując bogactwo naturalne regionu( owoce, zioła, mleko itp.).
Na powitanie zostaliśmy podjęci przepysznym śniadaniem, na którym podano: kilka rodzajów serów, dżem z czarnym bzem, cynamonowe racuchy , prawdziwe masło i aromatyczną herbatę z miętą. Po obfitym śniadaniu rozpoczęły się warsztaty.
W trakcie zajęć warsztatowych, młodzież samodzielnie przeprowadziła proces produkcyjny, począwszy od przygotowania gęstwy serowarskiej, a skończywszy a gotowym produkcie.
Na zakończenie mogliśmy doświadczyć uroków wiejskiej zagrody, zwiedzając gospodarstwo z zabudowaniami z przełomu XVIII i XIX wieku.
Bardzo gorąco polecamy to miejsce ze względu na profesjonalizm w prowadzeniu warsztatów, bardzo miłą atmosferę i piękno okolicy:)
Poniżej krótka fotorelacja:)